KNLTB
De historie van de Konlinklijk Nederlandse Lawn Tennis Bond gaat terug tot het eind van de 19e eeuw. In 1899 werd de KNLTB opgericht, door een 14 tal heren. Deze 14 heren waren op dat moment de beste Nederlandse tennisspelers. Ze organiseerden regelmatig wedstrijden en toernooien. De KNLTB werd opgericht om uniformiteit aan te brengen op het gebied van spelregels. Zo zouden alle wedstrijden en toernooien op basis van dezelfde regels gespeeld worden.
De KNLTB in de 21e eeuw
Nu, bijna 125 jaar na de oprichting van de KNLTB is de organisatie nauw betrokken bij alles wat met tennis te maken heeft. De KNLTB is een overkoepelend orgaan van de tennisverenigingen en tennissport in Nederland. Er zijn op dit moment zo’n 1700 tennisverenigingen die zich hebben aangesloten bij de KNLTB. Het ledental van alle verenigingen bij elkaar ligt op meer dan een half miljoen.
Werkzaamheden van de KNLTB
Wat doet het KNLTB precies? Er zijn een aantal kerntaken van deze organisatie. Zo geeft de KNLTB advies en biedt zij ondersteuning aan tennisverenigingen. Deze ondersteuning richt zich op juridische geschillen, verenigingsbeleid en accommodatie. Daarnaast is de KNLTB verantwoordelijk voor verschillende toernooien en competities. Ook zorgt de KNLTB voor een goede opleiding van scheidsrechters en tennisleraren. Een andere taak is het doen van promotie, met als doel het bekender doen worden van tennis. Een laatste punt is het begeleiden van jeugdige talenten. De KNLTB helpt ze om in de top van het tennis terecht te komen. Zo worden er regelmatig nationale kampioenschappen en de Davis Cup georganiseerd bijvoorbeeld.
Vrijwilligers en betaalde krachten
De KNLTB bestaat niet voor 100% uit betaalde krachten. Integendeel, er zijn enorm veel vrijwilligers actief binnen de organisatie. Ze hebben allemaal één doel en dat is het bekender maken van tennis in Nederland. Op dit moment zijn er meer dan 1.000 mensen die een vrijwillige bijdrage leveren. De vrijwillige functies zijn heel divers. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als bestuurder, maar ook als bondsgedelegeerde of scheidsrechter bijvoorbeeld.